New Main European Patent Office - Sanne Horn
1055
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1055,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

New Main European Patent Office

Over dit project

New Main European Patent Office , Rijswijk

In september 2013 tekende het EPO een contract met het winnende consortium van vier bedrijven die behoren tot de TBI Group, in samenwerking met twee toonaangevende architectenbureaus, Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Sanne Horn, toen in dienst bij Copijn tuin- en landschapsarchitecten, heeft het concept voor de tender en de uitwerking gemaakt voor de diverse beplantingsplannen in nauwe samenwerking met de architecten. Copijn heeft met Hoek hoveniers de technische uitwerking en uitvoering verzorgd.

Het nieuwe hoofdgebouw telt 26 verdiepingen en bestaat uit glazen gevels in een roestvrijstalen frame. Het hoge gebouw maakt zichzelf los van zijn omgeving en wordt onderdeel van de hemel. Dit concept is het uitgangspunt voor de diverse beplantingsplannen. De aanplant op de lager verdiepingen is grootbladig, donker en compact en wordt grijsbladig, licht en fijn op de hogere niveaus.

Het meest indrukwekkende onderdeel van de beplanting zijn de ‘Planters in Second Skin’ en de ‘Rockgarden’. Het gebouw heeft een dubbele glazen gevel waarin over de gehele lengte, van onder tot boven, bakken hangen met beplanting. Een oppervlakte van 2300 m2 met planten zoals Sedum, Sempervivens, Agave en winterharde Cactacea. Dit assortiment is bestand tegen extreme omstandigheden temperaturen, kunnen groeien in weinig substraat en hebben weinig onderhoud nodig. Op de laagste verdiepingen is de bladkleur donker en de bloemen felgekleurd. Op de hogere niveaus zijn de bladeren en bloemen lichter en fijner van structuur.

Ook is beplanting toegepast op daken, balkons en interieur. Met  tropische beplanting in het trappenhuis en gangen. In juni 2018 zal het gebouw geopend worden.