Ten Kate Hofje 2019 - Sanne Horn
1144
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1144,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ten Kate Hofje 2019

Over dit project

Het voormalige schoolplein van de Ten Kateschool is jarenlang een groene oase geweest voor omwonenden. ’Boswilgen, vlinderbomen en vlierbessen verschenen. Japanse kers, seringen en pruimen bloeiden. Bonte spechten, Vlaamse gaaien en soms zelfs een gele kwikstaart kwetterden rond’, beschrijft een bewoner. Sinds een projectontwikkelaar de school heeft omgebouwd tot woningen, is de groene plek veranderd in een stenige bouwplaats. De heesters zijn verdwenen en de overgebleven bomen zijn ernstig beschadigd door de bouwwerkzaamheden.

De straten rond het Ten Kate Hofje zijn vernoemd naar dichters uit de 19e eeuw. Jan Jakob Lodewijk ten Kate (1819 – 1889), was een Nederlands dichter en dominee. Nicolaas Beets, Jan Pieter Heije en Johannes Hasebroek zijn andere dichters waar straten in de buurt naar vernoemd zijn. Zij schreven veel gedichten over de natuur, over liefde en deugden. Het ontwerp is in samenwerking met bewoners tot stand gekomen. Een door groen omsloten plek, waar bewoners in deze verdichte buurt rust kunnen vinden. Het idee is ook om in deze tuin een programma op te starten waar kinderen buiten voorgelezen kunnen worden, in samenwerking met buurtscholen en de OBA. Het draagvlak wordt hiermee vergroot en de identiteit van de plek versterkt.