DIAL Sanneke Stigter - Sanne Horn
1048
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1048,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

DIAL Sanneke Stigter

Categorie
Onderzoek
Over dit project

‘Sanne Horn werkt samen met hoofd tuindienst Eddie Morren in het Kröller-Müller Museum aan een werk van Pierre Huyghe. Zij regisseert de uitvoering en daarmee wordt het werk eigenlijk actief gerestaureerd: er wordt namelijk ingegrepen in de materie van het werk – een tuin – voor de juiste expressie van het concept. Maar hoe ga je als professional zorgvuldig om met de vaak ingrijpende keuzen tijdens het opstellen, realiseren of restaureren van een werk? Iedere actie in relatie tot een kunstwerk heeft impact op hoe het eruit ziet. Om bewuster met dit soort processen om te gaan en je eigen rol als professional erin te verantwoorden, is een digitale tool ontwikkeld: DIAL- Digital Index of an Artwork’s Life’ ‘ (citaat Sanneke Stigter)

Deze tool zette Sanne aan tot denken over de beslissingen die genomen worden tijdens het beheer van een tuin, park of elke vorm van beplanting. Bij het restaureren van kunst wordt nauwkeurig onderzoek gedaan voordat er wordt ingegrepen. Bij beheer van groen ontbreekt vaak een inhoudelijke onderbouwing. Wat is de essentie van een bepaalde tuin. Hoe mogen beplantingen zich ontwikkelen? Ontwerpers  van groen zouden zichzelf deze vragen moeten stellen bij het maken van hun ontwerp. Aanwijzingen voor beheer zouden onderdeel moeten zijn van elk beplantingsplan zodat beheerders doelgericht kunnen ‘restaureren’.